Operatie BeeldenStorm

Militairen en kunstenaars bestormen Radboud Universiteit Nijmegen


Op 4 november 2004 vond op de campus van de Radboud Universiteit Nijmegen een unieke ontmoeting plaats tussen een groep Nederlandse en Iraakse kunstenaars, studenten, wetenschappers en een eenheid van de Luchtmobiele Brigade.

Operatie BeeldenStorm confronteerd de samenleving met de geweldadige beelden van een militair optreden zonder veilige afstand.

Operatie BeeldenStorm begon met een luchtlanding van de militairen op de hoek van de Heyendaalseweg en de Erasmuslaan. Na het opzetten van een tentenkamp volgde een gewapende patrouille over de campus.
Aansluitend was er een workshop voor militairen en studenten door de beeldend kunstenaars Qassim Alsaedy, Ziad Haider, Marcel Doorduin, Dilvin Shengali en Niek Verschoor.

Thema van het debat die middag was de verbeelding van oorlog en de invloed van oorlogsbeelden door de media.
Conflicten worden steeds visueler. De invloed van beeld, beeldvorming en verbeelding in conflictsituaties is vaak van doorslaggevend belang.
In het debat botsten wetenschappelijke, militaire, journalistieke en artistieke opvattingen.
De debaters waren: Koen Gijsbers (brigade-generaal Luchtmobiele Brigade), Anneke Smelik (hoogleraar Visuele Cultuur, Radboud Universiteit), Robbert van Venetië (fotoredacteur NRC), Dilvin Shengali (Iraaks beeldend kunstenaar), Lajos Kalanos (oorlogs-cameraman). Debatleiding: Willem Dudok.
Operatie BeeldenStorm was een initiatief van beeldend kunstenaar Niek Verschoor en de virtuele Faculteit der Medemenselijkheid, Persoonlijke Groei en Duurzame Ontwikkeling.
Het Universitair Centrum voor Milieuwetenschappen en Duurzame Ontwikkeling (UCM-DO), het Centrum voor Internationaal Conflict-Analyse & Management (CICAM) en het Soeterbeeck Programma werkten samen in de organisatie van Operatie BeeldenStorm.