De Blauwe Golf

Laagste straat van Nederland gaat bijna zeven meter onder water


Op 12 maart 2010 werd tijdens de kunstmanifestatie De Blauwe Golf van beeldend kunstenaar Niek Verschoor de Laurens van Kuikstraat in Rotterdam-Nesselande met hulp van ruim zestig scholieren van de Sint Jorisschool uit Nijmegen 'verbeeldend' onder water gezet.

De manifestatie werd geopend door de eerste jeugddijkgraaf van Nederland Laura Pierik samen met de dijkgraaf van Schieland en de Krimpenerwaard de heer Hans Oosters.

Om de hoogte van de waterspiegel te verbeelden vormden honderden blauwe ballonnen tot 6.76 m. hoogte een wateroppervlak in de straat. Elke ballon was bevestigd aan een flesje drinkwater.

De Blauwe Golf werd uitgevoerd in opdracht van de milieuorganisatie stichting wAarde in het kader van het programma 'Onze Waterspiegel'. Doel was om op verrassende en beeldende wijze aandacht te vragen voor oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel.

 

Als de zeespiegel nog wat verder stijgt, kunnen grote delen van Nederland onder water komen te staan. Het laagste punt van Nederland is een weiland in de Zuidplaspolder ten noordoosten van Nieuwerkerk aan den IJssel, gelegen op een hoogte van 6,76 meter onder NAP.
Vlakbij dit punt ligt de laagste straat van Nederland: de Laurens van Kuikstraat.

Laurens van Kuik (1889-1963) was schilder en oprichter van Haagse
kunstenaarsvereniging 'De Branding'.