Canned Dreams Waiting

Blik op de Toekomst, 2008 - 2023, Radboud Universiteit Nijmegen


Canned Dreams Waiting, de sculptuur van beeldend kunstenaars Niek Verschoor en Jack van Mildert, werd onthult op Earthday, 22 april 2009.


Daan Van Speybroeck, kunstcoördinator Radboud Universiteit:

Kunstenaars gaan soms proactief te werk, althans sommige. Zo initieerden Niek Verschoor en Jack van Mildert ter gelegenheid van het Lustrum 2008 van de Radboud Universiteit, een kunstproject.
Het concept bestond erin diverse medewerkers en studenten te vragen wat hun dromen zijn met betrekking tot de universiteit: ideeën opgeschreven of uitgetekend, zijn verzameld, geordend naar groeperingen en afdelingen binnen de universiteit en in twaalf gamellen gestopt om die vervolgens dicht te lassen.
De diverse gamellen dienen gedurende vele jaren te worden bewaard: het gaat erom de tijd te beginnen bij het Lustrum 2008 te overbruggen tot de universiteit honderd jaar bestaat. En tijdens de lustrumvieringen dán dienen de gamellen te worden geopend en wordt gekeken wat ooit de dromen waren én wat er van terechtgekomen is.

Thans is het kunstwerk geplaatst en te zien tussen de beplanting, op een verhoog, voor het Spinozagebouw. Het ziet er – de gamellen op een metalen onderstel gerangschikt – bijna te netjes uit. Maar met de tijd zal het kunstwerk verweren, misschien overwoekerd door de struiken om bij het snoeien ervan weer zichtbaar, herontdekt, in herinnering te worden gebracht. En dit alles om in 2023, zijn geheimen prijs te geven.

Nu nog zien hoe het Canned Dreams Waiting zal vergaan. Wortel schieten in de aarde zal het niet. Het blijven evenwel gamellen, waar voedsel in wordt bewaard, en dus stelt zich de vraag naar de houdbaarheid van deze spijs. Hoe dan ook is deze droom in vervulling gegaan, en blijft het concept van het kunstwerk stevig overeind.