Dutch Airborne Art Rangers

Kunstenaars voltooien opleiding bij Luchtmobiele Brigade


Met de oprichting van de speciale legereenheid; Dutch Airborne Art Rangers/ DAAR zijn de beeldend kunstenaars Marcel Doorduin en
Niek Verschoor een uniek samenwerkingsverband aangegaan met
de Luchtmobiele Brigade.
Met dit project werd een eerste stap gezet in een onderzoek naar ‘waarneming, beeldvorming en verbeelding’ onder extreme omstandigheden. Kunstenaars verleggen hun grenzen en gaan in training om onder buitengewone, anarchistische omstandigheden, waarbij alledaagse zekerheden wegvallen, te leren functioneren en produceren.

Van oktober 2003 tot april 2004 hebben de twee kunstenaars samen met twee studenten (Bart Jansen en Alma Koelemeijer) van de opleiding Fine Art arnhem/ArtEZ, de opleiding voor de rode baret gevolgd bij het Schoolbataljon van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen.
Gedurende die hele periode volgden de kunstenaars een aantal dagen in de week de verschillende onderdelen als helicoptertraining, speedmarsen, bivak, schieten, klimtraining en patrouilles. Na de eindoefening Fearless Falcon kregen de kunstenaars uit handen van brigade-generaal Gijsbers de zilvergrijze baret uitgereikt.

 

De Dutch Airborne Art Rangers vormen een onderdeel van de Luchtmobiele Brigade. De eenheid is te herkennen aan de zilvergrijze baret met daarop het embleem van een zwaard en penseel met de tekst Bunbu Itchi. Deze oude samoerai-spreuk betekent: Met zwaard en penseel. Het indelingembleem is de vliegende eekhoorn.

Onderdeel van het project was een uitwisseling; militairen kregen op de academie voor beeldende kunst Arnhem les in grafiek. In mei 2004 voltooiden de DAAR op de Oranjekazerne een wandschildering van 15 bij
3,5 meter.