Geen keus of schijn van kans

Culturele Zone #4

nic., Instituut voor Strategische Verkenningen en Kunstmatige Ontwikkelingen presenteert in samenwerking met Supermarkt De Jong de Culturele Zone [4]: Geen keus of schijn van kans van beeldend kunstenaar Niek Verschoor.

Boodschappen doen bij Supermarkt De Jong in Rotterdam zal ingrijpend veranderen. Vier weken lang worden deze jachtgronden van de moderne mens beheerst door enorme labyrinten van brood, hangend aan het plafond.
Op het eerste gezicht een geschenk uit de hemel, maar in het midden van het labyrint wachten verstoorde figuren de bezoekers op.

locatie: Supermarkt De Jong, Botersloot, Rotterdam
periode: 29 september t/m 25 oktober 1997De scheidslijnen tussen kunst, commercie, werkelijkheid en fictie zijn steeds meer aan het verschuiven.
nic., Instituut voor Strategische Verkenningen en Kunstmatige Ontwikkelingen, stelt zich tot doel deze bewegingen te onderzoeken. Teruggebracht tot de essentie kent nic. twee kerntaken: het overtreden van grenzen en het ontwikkelen van kunstmatige stroomversnellingen.

Terwijl musea en galeries verstoffen tot gemeenplaatsen waar alles vanzelfsprekend in kunst verandert, bruisen de supermarkten, hyperstores, bouwmarkten en restuaurants van de aktiviteiten. De shoppingmalls zijn de ultieme jachtgronden van de moderne mens. Maatschappelijke structuren worden er weerspiegeld; alle grenzen, vooroordelen of vrijheden zijn er duidelijk terug te vinden. Gevoelens en emoties worden vertaald en direct verkoopbaar gemaakt.
Met het instellen van Culturele Zones vlecht nic. een artistieke en confronterende struktuur door het bestaande patroon van de consumentvriendelijke marktplaatsen.