Operatie Icarus Down

Militairen en kunstenaars bezinnen zich op geweld in de samenleving

Op 13 oktober 2005 om 13.00 uur vond Operatie Icarus Down plaats. Kunstenaars voerden met  een eenheid van de Luchtmobiele Brigade een 'luchtlanding' uit vanaf het dak van het honderd meter hoge World Trade Center in het hart van Rotterdam. Na de afdaling volgde een gewapende patrouille door het winkelgebied richting Witte de Withstraat.
Aansluitend aan de patrouille werd het gebouw waarin TENT. CBK is gevestigd door de militairen bestormd, binnengevallen en veiliggesteld. Daarna volgde een beschouwing over het schilderij 'De val van Icarus' van Pieter Breughel door beeldend kunstenaar Niek Verschoor.


Uitgangspunten voor deze operatie zijn het schilderij 'De val van Icarus' van Pieter Breughel en het commentaar daarop in het gedicht 'Musee des Beaux Arts' van W.H. Auden. Het schilderij en het gedicht roepen een beeld op van de onverschillige houding van de mens tegenover medemens en maatschappij.

De vreemde balans tussen angst en de onverschillige houding van de moderne mens tegenover medemens en maatschappij was voor beeldend kunstenaar Niek Verschoor aanleiding het leger te zetten in het centrum van Rotterdam. Met de bestorming en inname van het kunstcentrum TENT.CBK was het geweld direct zichtbaar en voelbaar midden in de Nederlandse samenleving.

In slechts enkele jaren tijd – sinds 9/11 - is gebeurd wat bijna niemand voor mogelijk had gehouden: angst voor geweld en de dreiging van terreur hebben een plaats veroverd in het dagelijkse leven van miljoenen Nederlanders.
In reflectie op de plaats van geweld in de samenleving heeft een groep kunstenaars, gedurende zeven maanden meegedraaid met de opleiding van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen. Hieruit is een eigen legeronderdeel ontstaan: ‘Dutch Airborne Art Rangers'.