Inside the Enemy Cube


Inside the Enemy Cube toont de resultaten van een persoonlijke zoektocht van beeldend kunstenaar Niek Verschoor naar de rol die geweld en dreiging van geweld in de hedendaagse maatschappij inneemt.

Galerie Judy Straten    29 mei - 26 juni 2011
Schoolstraat 7  5961 EE  Horst

zie trailer: http://www.youtube.com/watch?v=4LOyAG01oqA

Bij de opening op zondag 29 mei om 15.00 uur is er, naar aanleiding van het werk van Niek Verschoor, een debat over het verdedigen van cultureel erfgoed en de waarde van kunst en cultuur in conflictsituaties en oorlogsgebieden.

Toegespitst op de situatie in Afghanistan zal het gespek gaan tussen Otto van Wiggen (brigade-generaal Luchtmobiele Brigade), René Teijgeler (antropoloog en beschermer van het cultureel erfgoed wereldwijd) en Qader Shafiq (afkomstig uit Afghanistan en werkzaam bij COS-Gelderland).

Moderator hierbij is beeldend kunstenaar Albert Van Der Weide.


Deze tentoonstelling is een tussenstand.
In het werk van Niek Verschoor vormt 'dreigen met geweld' al vele jaren een terugkerend thema. Eerst verbeeld in de vorm van grote zwart/wit foto's, maar na de oprichting van een eigen legereenheid in 2004 steeds meer als conceptuele projecten.

Uitgangspunt voor Inside the Enemy Cube vormen zijn persoonlijke ervaringen tijdens de uitvoering van het kunstproject Blue Ferryman in Afghanistan in 2009. In het afgelopen jaar volgde Verschoor een opleiding tot sluipschutter, waarbij het nemen van cruciale beslissingen
in conflictsituaties één van de belangrijkste onderdelen vormt. Van binnenuit het systeem analyseert hij de begrippen 'vriend' en 'vijand' en zet ze om in krachtige beelden.

Ook de kwetsbaarheid van de mens worden in de tentoonstelling Inside the Enemy Cube van dichtbij voelbaar en zichtbaar gemaakt. In deze 'doos van Pandora' confronteert Verschoor de toeschouwer heel direct met de terloopsheid en de banaliteit van geweld.