Kiss in Space Search Mission

Eerste Nederlandse kunstwerk in de ruimte


Op 28 april 2008 is vanaf de lanceerbasis Sriharikota in India de satelliet Delfi-C3 met aan de buitenzijde het kunstwerk Kiss in Space Search Mission (KISS-Mission) in een baan om de aarde gebracht.

Kiss in Space Search Mission is een project van beeldend kunstenaar
Niek Verschoor in samenwerking met de Technische Universiteit Delft.
Kiss in Space Search Mission
is het eerste Nederlandse kunstwerk dat zich buiten de aarde begeeft. Met een snelheid van ruim 27.000 kilometer per uur zal de Delfi-C3 satelliet het kunstwerk met zich meedragen op zijn tocht door de ruimte.Het kunstwerk bestaat uit een unieke afdruk van een menselijke kus.
De afdruk is met een speciale coating aangebracht op kapton folie en geïntegreerd in het ontwerp van de isolatielaag aan de buitenzijde van
de satelliet.
De kus symboliseert een eeuwenoud thema uit de geschiedenis van de kunst: van de fresco’s in Pompeï tot de beelden van Rodin, Egon Schiele, Lichtenstein en Gustav Klimt. Meestal verbeeld in de vorm van een liefdevolle en tedere omhelzing, maar soms ook als een judaskus.
Bij de Kiss in Space Search Mission echter is er geen sprake van een omhelzing; de kus is een éénzijdige aanzet in gespannen afwachting van
wat komen gaat. Het is een zoektocht naar intimiteit in een onbekende omgeving.
Met Kiss in Space Search Mission is een persoonlijk en emotioneel element toegevoegd aan de wetenschappelijke, rationele en objectieve disciplines die de basis vormen voor onderzoek in de ruimte.