Vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van!

Expositie en forumdiscussie over de prijs van een foto.

Op 30 september 1993 vond in de galerieruimte van Fotomania in Rotterdam een forumdiscussie plaats over het onderwerp 'Prijsmechanismen in de autonome fotografie'.
          
De forumdiscussie was een initatief van beeldend kunstenaar Niek Verschoor en galerie Fotomania in het kader van een tentoonstelling van nieuw fotowerk (22 september tot en met 10 oktober 1993).

De Bos Verse Snijbloemen kost fl.8,75; de fles Remy Martin VSOP fl.58,95. Het Biljart, inclusief drie ballen moet fl.7304,- opbrengen en de Teddybeer 'Romy' fl.86,25. De Handgranaat is afgeprijsd van fl.138,25 naar fl.108,25; de Eerste Sneeuw kon gratis worden meegenomen.

Afbeelding en kunstwerk moeten hetzelfde opbrengen. De prijsstelling van een kunstwerk als concept voor een kunstwerk. Waarom kost een kunstwerk wat het kost; waardoor wordt de prijs bepaald?
Het werk van Niek Verschoor roept vragen op over prijzen en over geld.
Gezien de ontwikkelingen die het medium fotografie sinds ca. 1970 binnen het circuit van de beeldende kunst had doorgemaakt leek het moment gekomen om ook de economische kant eens expliciet aan de orde te stellen.

Het forum was breed samengesteld:
Adriaan van der Have (galeriehouder, Torch, Amsterdam),
Hripsimé Visser (conservator fotografie Stedelijk Museum Amsterdam), Willem Diepraam (fotograaf, verzamelaar, adviseur veilingwezen),
Saskia ter Kuile (hoofd artotheek CBK, Rotterdam) en
Ferd van Dieten (galeriehouder, De Eend, Amsterdam).
Het forum werd op bezielende wijze voorgezeten door Melchior de Wolff (stafmedewerker Rotterdamse Kunststichting).

De aktiekrant bij de tentoonstelling werd gemaakt in samenwerking met KWANTUM, de grootste discounter van Nederland en verscheen in een oplage van 16.000 exemplaren.

De fotowerken in de tentoonstelling waren fotogrammen in een oplage van twee exemplaren, door de gebruikte techniek allen unica, formaten rond de 40 x 40 cm.