OPERATIE RAW SHIELD

    for art has no exit strategy


Op 6 februari 2014 is de Raw Art Fair in Rotterdam de best beveiligde kunstbeurs van Nederland.

Operatie Raw Shield is een project over de waarde en het belang van kunst en cultuur voor een samenleving.
Operatie Raw Shield is een militaire oefening in het verdedigen van kunst en cultuur in tijden van conflictsituaties en crisis.

Tijdens de speciale oefening Operatie Raw Shield van het Korps Mariniers is de kunstbeurs en omgeving een zwaar beveiligd gebied.
Gewapende militairen voeren zowel binnen als buiten patrouilles uit om de veiligheid van de bezoekers en galeriehouders te waarborgen.

Belangrijk onderdeel van de oefening is een publieke lezing door René Teijgeler, cultureel erfgoed expert en werkzaam voor oa de UNESCO in crisisgebieden als Irak, Egypte, Afghanistan, Libië en recent in Syrië.

Kunst en cultuur zijn in geweldsconflicten uiterst kwetsbaar. Vaak worden musea opengebroken en leeggehaald om de kunstschatten te verkopen. Werelderfgoed wordt vernietigd of gebruikt voor strategische doeleinden. De musea van bijvoorbeeld Kabul, Bagdad en Caïro zijn tijdens de oorlogen zwaar beschadigd en geplunderd.

Om deze kwetsbaarheid voor een groot publiek zichtbaar te maken richt Operatie Raw Shield zich op de verdediging van kunst tijdens de RAW Art Fair.

Operatie Raw Shield is gerealiseerd in samenwerking met
Korps Mariniers, Centrum Beeldende Kunst Rotterdam en Raw Art Fair.