Justitia Dynamica


Vijftien rechters in wapperende toga's, felle bouwlampen en gierende industrie-ventilatoren; Justitia Dynamica blaast een frisse wind door de Open Dag van de Rechtspraak op 7 november 2009.

Justia Dynamica is een installatie van grafisch ontwerper Pim Vijftigschild en beeldend kunstenaar Niek Verschoor, gemaakt in opdracht van het 'College van Beroep voor het bedrijfsleven' voor de Open Dag van de Rechtspraak.Op zaterdag 7 november 2009 vindt de landelijke Open Dag van de Rechtspraak plaats. Het Paleis van Justitie in Den Haag opent de deuren van 10.00 tot 16.00 uur voor het publiek. De rechtbank, het gerechtshof, het College van Beroep voor het bedrijfsleven en het Openbaar Ministerie laten de verschillende aspecten van hun dagelijkse werk zien.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven is een bestuursrechtelijk college dat oordeelt over geschillen op het terrein van het sociaal-economisch bestuursrecht. Dat betekent dat er vaak kwesties van europees recht spelen.
Daarnaast is het College hoger beroepsinstantie voor uitspraken betreffende een bepaald aantal wetten, zoals bijvoorbeeld de Mededingingswet en de Telecommunicatiewet. Verder fungeert het College in hoger beroep als tuchtrechter.