Roues de la Guerre/1801


Op 18 juni 2010 zijn drie kunstwerken bij de Loozensche Linie in de Vecht bij Hardenberg onthuld door brigade-generaal Marc van Uhm.
Roues de la Guerre/1801 is een kunstproject in opdracht van de provincie Overijssel in samenwerking met de gemeente Hardenberg en Staatsbosbeheer.
Workshops voor zo'n tachtig schoolkinderen en een optreden van de theatergroep Tuig waren onderdeel van het programma die dag.


De Loozensche Linie is een oude verdedigingslinie, in 1801 aangelegd door de legers van Napoleon in het Vechtdal tussen Hardenberg en Gramsbergen als onderdeel van de Emslinie. Doel was de Pruisen buiten de deur te houden. De linie is echter nooit gebruikt.

De linie zelf bestond uit aarden wallen met palissaden, een tweetal redoutes en een bastion aan de Vecht. Vanaf de linie konden de rivier en de weg onder controle worden gehouden en in geval van een aanval werden de velden voor de linie onder water gezet.
Voor Nederland zijn waterlinies altijd erg belangrijk geweest. Door inundaties konden de grenzen van noord tot zuid worden verdedigd. Vijandelijke troepen, manschappen, wagens en kanonnen liepen vast in het ondiepe water.

Om deze manier van verdediging te visualiseren zijn er drie kunstwerken geplaatst. Als ‘Roues de la Guerre’ zijn deze wielen vastgelopen in het water voor de linie.
Vanaf de uitkijkoren is hierdoor de ligging en de werking van de linie duidelijk zichtbaar en ook vanaf de weg en vanuit de trein zijn de wielen te zien.

Om het militaire karakter van de linie te benadrukken zijn de beelden opgebouwd uit oude, afgedankte materialen van het Nederlandse leger. Delen van trucks, rupsbandsen, helmen, gamellen, munitiekisten en dergelijke zijn in de beelden verwerkt. De kleur van de beelden is pruisisch blauw.