Herinneringsmonument Westervoort

Onthulling 13 april 2013


Vanaf de Westervoortse oevers staken op 12 april 1945 Britse en Canadese troepen de IJssel over om Arnhem en delen van Nederland te bevrijden van de Duitse overheersing. Een historische gebeurtenis die tot nu toe weinig opviel in het landschap.

Kunstenaar Niek Verschoor heeft deze historische plek na 68 jaar een gezicht gegeven. De sporen van de bevrijding zijn nu letterlijk zichtbaar geworden, vastgelegd in een zwarte betonnen plaat.
Ook is op dezelfde locatie een luisterkei van de Liberation Route onthuld.

Het beeld
In het drassige rivierenlandschap zijn in april 1945 door de opmars van tanks, jeeps en manschappen diepe sporen getrokken.
Die sporen zijn in de vorm van afdrukken van een brencarrier, een buffalo en voetstappen met engelse spijkerlaarzen vastgelegd in een ronde plaat zwart beton. Deze plaat is ruim 7 meter in doorsnede en zweeft iets boven het landschap. In het midden van de plaat bevinden zich een luisterkei van de Liberation Route en een herdenkingsvlam.
In de rand van de betonnen plaat zijn belangrijke richtingen aangegeven: Normandy, Arnhem en Berlin. Het gebruikte lettertype, de Serena, is van de Nederlandse letterontwerper Stefan Schlesinger die in 1944 is omgekomen in Auschwitz.

 

Operatie Anger / Informatie herdenkingsmonument:

Na de gedeeltelijke mislukking van Market Garden in 1944 vormde het front zich tussen Nijmegen en de zuidkant van de Rijn. De Engelse 49e West Riding (Polar Bear) divisie (onder Canadees bevel) lag onder slechte omstandigheden in dit, deels onderwater gelopen, gebied. In het voorjaar van 1945 werden plannen gemaakt om Arnhem aan te vallen vanuit de richting Driel. Hier zag men, gezien de strategische ligging van de Westerbouwing, op het laatst van af.
Uiteindelijk werd besloten om Arnhem aan te vallen vanuit de oostkant via Westervoort (Operation Anger).

Op 8 april 1945 werd het bevel gegeven om de gehele Engelse Polar bear divisie te verplaatsen naar Westervoort. Zo’n 20.000 manschappen en 2.000 voertuigen trokken via Doornburg en Emmerich naar Westervoort. Onderweg sloot ook nog de 5e Canadese tankdivisie zich aan.

Op 12 april 1945 werd de aanval op Arnhem ingeluid met een enorme artillerie beschieting vanuit Westervoort.
In twee uur schoten ongeveer 200 kanonnen zo’n 70.000 granaten af op Arnhem en Velp. Direct na de artilleriebeschieting staken de eerste troepen met stormboten de IJssel over en werd na hevige gevechten bij de AKU en fort Westervoort een bruggenhoofd gevormd.
Intussen werden troepen met amfibievoertuigen de rivier overgezet. Daarna werd er een noodbrug over de IJssel gelegd. De bevrijding van Arnhem en de rest van Nederland kon beginnen.