De Wildenborchse WaterOpstand

Tuin der Lusten, Landgoed de Wildenborch in Vorden, 15-18 mei 2014
De Wildenborchse WaterOpstand is een project over de onschatbare waarde van water voor een samenleving.
De Wildenborchse WaterOpstand is zichtbaar gemaakt door een opgraving van beelden uit een recente toekomst, beelden die de verdediging laten zien van watervoorraden in een tijd van crisis en conflict.

Diep verborgen in de donkere lagen van onze aarde ligt het DNA opgeslagen van heden, verleden en toekomst. Onderzoek en graafwerk brengen sporadisch scherven of fragmenten aan de oppervlakte met beelden die ons een blik gunnen in een bepaalde periode van ons naderend bestaan.

Op het Landgoed de Wildenborch is een opgraving te zien van unieke beelden uit de periode 2065-2068. Deze periode van bloeddorstige rooftochten is in Nederland later bekend geworden onder de naam De Wildenborchse WaterOpstand.


Rond 2065 is er wereldwijd een tijd van extreme droogte aangebroken en in de chaotische megasteden is de watervoorziening volkomen stil komen te liggen. Drinkwater is schaars en felle gevechten breken uit om de laatste voorraden te bemachtigen.

Op het land zijn de hoeves en landgoederen aangewezen op hun eigen waterbronnen en zeker ook op de verdediging daarvan. Op de Wildenborch in de buurt van Vorden hebben bewoners en pachters zich teruggetrokken in het versterkte gedeelte van het strategisch gelegen bouwwerk terwijl rondom linies zijn aangelegd om zich de plunderende horden van het lijf te houden.