Gewond, niet verslagen
Herdenkingsmonument op de Oranje Kazerne

Mede naar aanleiding van de Invictus Games 2020, een internationaal sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen, staat op de Oranje Kazerne in Schaarsbergen dit herdenkingsmonument voor de gewonde militairen van de Luchtmobiele Brigade.

‘Invictus’ staat voor ‘onoverwonnen’. Het symboliseert de vechtlustige geest, van fysiek en/of mentaal gewonde militairen. Het laat zien wat je, ondanks je verwondingen, kunt bereiken.

Het kunstwerk is opgebouwd uit drie elementen. Een open constructie van rechthoeken, gebaseerd op de vorm van munitiekisten, een (omgevallen) plataan en daarnaast het element tijd/groei. Het groeien van de boom in de loop van de tijd is een bepalend onderdeel van het kunstwerk.

Dit beeld vertelt het verhaal van een catastrofe in het leven van een militair, maar bovenal van overwinning en herstel. Het werk laat zien dat er tijd nodig is om problemen te overwinnen en verder te gaan met groeien. De boom is geknakt, maar groeit na verloop van tijd weer rechtop verder, naar het licht; gewond, niet verslagen.

Materiaal: cortenstaal en een plataan (Platanus Hispanica)