BLOCK IIIc

Kunstzomer Sint-Tunnis, juli – augustus 2017

BLOCK IIIc is een ruimtelijke schets voor een beeld over het maken van keuzes onder extreme omstandigheden. Het is een reconstructie van een wereld uit balans, over de drang naar vrijheid die verloren gaat in opsluiting, afzondering en vernietiging.

BLOCK IIIc schetst ook een persoonlijke geschiedenis over mijn vader die in 1942 als ‘Häftling 484’ werd opgesloten in Block IIIc van Kamp Amersfoort (Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort, PDA), onzichtbaar weggestopt in de bossen rond Amersfoort. Mijn vader was op dat moment zevenentwintig jaar oud en hij nam de levensgevaarlijke beslissing om in verzet te komen tegen onrecht en bezetting. ‘Häftling 484’ heeft het overleefd en nu zoveel jaar later mijn eigen kinderen die leeftijd hebben bereikt probeer ik de zaak in perspectief te zien, de impact ervan te begrijpen en opnieuw in evenwicht te brengen.

De driedimensionale schets BLOCK IIIc zoekt naar dat evenwicht. De balans tussen het desolate beeld van de afgelegen schuren en de uitbundige bossen rondom waar de zon altijd schijnt en de vogels altijd ontsnappen.