Herinneringsmonument Westervoort

Onthulling 13 april 2013

Vanaf de oevers bij Westervoort staken op 12 april 1945 Britse en Canadese troepen de IJssel over om Arnhem en de rest van Nederland te bevrijden van de Duitse overheersing. Een historische plek die tot nu toe weinig opviel in het landschap. Deze historische gebeurtenis heeft na 68 jaar een gezicht gekregen. De sporen van de bevrijding zijn nu letterlijk zichtbaar geworden, vastgelegd in een zwarte betonnen plaat.

Het beeld: In het drassige rivierenlandschap zijn in april 1945 door de opmars van tanks, jeeps en manschappen diepe sporen getrokken. Die sporen zijn in de vorm van afdrukken vastgelegd in een ronde plaat zwart beton, sporen van een brencarrier, een Buffalo en voetstappen met Engelse spijkerlaarzen. Deze plaat is ongeveer acht meter in doorsnede en zweeft iets boven het landschap. In het midden van de plaat staat een zogenaamde ‘luisterkei’ met informatie over de Liberation Route.

In de rand van de betonnen plaat zijn met metalen letters de belangrijkste richtingen aangegeven: Normandy, Arnhem en Berlin. Het gebruikte lettertype is de Serena van de Nederlandse letterontwerper Stefan Schlesinger die in 1944 is omgekomen in Auschwitz.