Kiss in Space Search Mission

Eerste Nederlandse kunstwerk in de ruimte

Op 28 april 2008 is vanaf de lanceerbasis Sriharikota in India de nanosatelliet Delfi-C3 in een baan om de aarde gebracht, met aan de buitenzijde het kunstwerk Kiss in Space Search Mission (KISS-Mission).

Kiss in Space Search Mission is het eerste Nederlandse kunstwerk dat zich buiten de aarde begeeft. Met een snelheid van ruim 27.000 kilometer per uur draagt de Delfi-C3 het kunstwerk met zich mee op zijn ontdekkingstocht door de ruimte. Kiss in Space Search Mission is een project in samenwerking met de afdeling Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft.
Het kunstwerk bestaat uit een unieke afdruk van een menselijke kus. De afdruk is met een speciale coating aangebracht op folie en geïntegreerd in het ontwerp van de isolatielaag aan de buitenzijde van de satelliet. Voor de tekst is een aangepaste versie gebruikt van de letter New Alphabet uit 1967 van Wim Crouwel.
In april 2018 bevond de satelliet zich tien jaar in de ruimte, hij functioneert nog steeds goed en stuurt signalen naar de aarde.